Hoe verkoop je zo snel mogelijk je woning

Een opgeruimde woning verkoopt veel sneller

Sta je op het punt je huis te verkopen? Sta dan zeker stil bij één van de belangrijkste voorbereidingen die voorafgaan aan de verkoop en de aankomende bezichtigingen: je huis opruimen.

Pas wanneer je gaat verhuizen besef je hoeveel spullen je eigenlijk hebt. Misschien hebben al die spullen een eigen verhaal en zijn ze belangrijk voor jou persoonlijk. Tegelijk zijn ze een belangrijke oorzaak waarom een woning niet (snel) verkocht raakt. Voor kandidaat kopers is dit niet interessant en oogt al snel rommelig.

Potentiële kopers die tijdens een bezichtiging door de rommel heen kijken en de woning kunnen visualiseren zonder al die spullen, ja ze bestaan wel. Maar de meeste potentiële kopers kunnen dit niet. Ze knappen er gewoon op af met als gevolg dat je huis mogelijk (te) lang onverkocht blijft.
Hieronder geven wij je 11 tips die kunnen helpen om je huis op te ruimen en dus klaar te maken voor verkoop.
1. Begin tijdig met inpakken
Het doel is om alle kamers zo leeg mogelijk te maken. Alle beeldjes en andere ongetwijfeld prachtige spullen die op de dressoir en-weet-ik-waar-nog allemaal uitgestald staan moeten weg.

Creëer ruimte, licht en lucht in de kamers.Begin er tijdig aan en bepaal welke dagen je gaat inpakken. Bv. één kamer per dag? Ligt het allemaal emotioneel moeilijk, las dan rustdagen in. Maar rustdagen zorgen dat alles langer zal duren, dus op tijd beginnen. Enkele weken voorafgaand aan de te koopstelling is aan te raden.

2. Laat professionele foto’s maken van je woning
Alle voorbereidingen zoals opruimen, overbodige spullen inpakken, … moeten klaar zijn alvorens je foto’s laat maken. Huur een professionele fotograaf in om de woning te fotograferen. Werk je met een makelaar? Kijk erop toe dat zij een professionele fotograaf inschakelen om de foto’s van je huis te maken.

3. Zorg voor voldoende dozen en inpakmateriaal.
Een gemiddelde inboedel heeft ca. 40 verhuisdozen nodig. Denk ook aan inpakpapier etc. Behouden, weggeven of weggooien? Dit is de vraag die je jezelf bij elk stuk moet stellen:
Als je beslist om het te houden, pak het dan in. Hou enkel de meest essentiële zaken in huis die je nodig hebt om te kunnen leven. De rest: inpakken, weggeven of weggooien.
Je kunt natuurlijk ook nog spullen op Marktplaats zetten.

4. Huur een opslagruimte om je spullen in te zetten in afwachting van de verkoop van je huis We zijn pas klaar met opruimen als alle dozen en overbodig meubilair het huis uit zijn. Je hebt natuurlijk een plaats nodig om al die spullen in te zetten. Bekijk onze homepage voor de verschillende groottes van units en prijzen.

5. Houd je huis neutraal

Haal opzichtige schilderijen van de muur. Grote beelden: zet ze weg. Alle decoratie en prullaria die op de kasten uitgestald staan moeten ook weg. Je kunt eventueel één stuk laten staan, maar zeker niet meer. Zorg dat verschillende kamers in huis zo neutraal mogelijk eruitzien.
Op die manier help je toekomstige kopers met het visualiseren van de woning met hun eigen indeling.

6. Bekijk ook de meubels
Eén bankstel en één eettafel met stoelen in de woonkamer is voldoende. Teveel aan kleine meubels en bijzetspullen zorgen alleen maar voor onnodige drukte en biedt de koper geen helder overzicht. Stal de spullen vast in je opslagruimte.

Enkel de essentie mag overblijven. Zorg dat de kamers ingericht zijn naar hun functie. Een slaapkamer is een slaapkamer en geen naaikamer. Help de kopers om hun beeld te vormen van wat de woning te bieden heeft.

7. De keuken moet spik en span zijn
Zorg dat de afzuigkap, keukendeurtjes en het werkblad volledig schoon zijn.

Verwijder ook hier alle overbodige spullen. Maak het aanrecht volledig leeg. Je kunt het eventueel aankleden met een fruitschaal met vers fruit. Zorg dat er een schone keukenhanddoek in de keuken hangt. Sta er ook even bij stil dat kandidaat kopers in de koelkast, oven of keukenkasten kunnen kijken. Zorg dat alles er netjes uitziet.

8. Zorg ook dat de badkamer blinkend schoon is
De wasbak, dat spreekt voor zich. Maar vergeet ook de voegen van de tegels niet. Zorg dat alle kalkresten van de kranen en douchescherm verwijderd zijn. TIP: Azijn help goed tegen kalkresten.

9. Een garage dient om een auto in te plaatsen
Ruim dus zeker de garage op zodat kandidaat kopers deze ruimte ook effectief als garage kunnen bezichtigen.

10. Zorg voor licht en lucht

Open bij elke bezichtiging de gordijnen zodat er zoveel mogelijk licht binnenkomt.
Ventileer het huis voordien goed! Het is bewezen dat een schoonmaaklucht met citrusgeur als zeer prettig wordt ervaren door bezoekers.

11. Werk kleine klusjes af
Een losse WC-bril: vastmaken. Idem met loszittende plinten en klinken. Repareer lekkende kranen.

Kijk goed rond en repareer alles wat los zit of defect is en maak het in orde.
Bekijk je huis als een onafhankelijk inspecteur.

 

Terug naar overzicht